O firmie

ciastkarnia Rzeszów

Rodzina Szczęchów rozpoczęła działalność w lipcu 1979 r. najpierw w branży cukierniczej, słynne ich lody na Bara-nówce. W latach 1984-1988 zbudowano nową siedzibę przedsiębiorstwa przy ul. Pułaskiego, a już kilka lat później przeprowadzono jej znaczne powiększenie, związane z rosnącym popytem na produkowany tu chleb. wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka. W 2004 r. wdrożono w firmie system HACCP. Obecnie sprzedaż ich wyrobów odbywa się poprzez sieci hipermarketów i sklepów oraz we własnym punkcie handlowym przy piekarni. Przywiązanie do tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia zakładu i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki. Stąd też i decyzja prokurenta Henryka Szczęcha o rejestracji w kwietniu i maju 2007 r. cztery wyrobów własnych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszow-ski. serowiec sędziszowski, sędzi-szow-skie ciasto z jagodami. Zakład jest jedynym producentem takiej ilości produktów- tradycyjnych w branży piekarniczo-cukierniczej w regionie. Chleb sędziszowski żytni otrzymał w' 2013 r. krajowy certyfikat MRiRW „Poznaj Dobrą Żywność”, a w 2014 r. uzyskał nominację wojewódzką do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego Agro Polska.

Od wielu lat wypiekany jest tu chleb na własnym zakwasie, np. chleb żytni czy wiejski. Nowością jest pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej. Mocnym elementem oferty są przygotowywane na miejscu ciasta (chałka. strucla z marmoladą i strucla z serem, keks) i ciasteczka (warszawskie, francuskie z jabłkiem i serem, croissanty. kruche czy babeczki z różnym nadzieniem). Wszystkie wypieki to ręczna robota, stąd też i potrzeba 30 osobowej załogi. A w Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków - z nadzieniem z róży i oblanych lukrem z smażoną skórką pomarańczy - liczy się w dziesiątki tysięcy.
 
Ale oprócz tradycji szuka się tu także nowych modeli wyrobów, po które chętnie sięgnie młode pokolenie klientów. Stąd też i obecność w' piecu chlebowym pizzy rzeszowskiej czyli pizzerki. Uruchomiliśmy jej produkcję w 2013 r. i po kilku latach mogą śmiało powiedzieć, że ten placek z farszem warzywno-pieczarkowo-pomidorowy. z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili w Rzeszowie po prostu się przyjął - mówi Henryk Szczęch.
 
Wyroby Zakładu prezentowane były na międzynarodowych targach i wystawach m.in. w Pasewalk w Niemczech, w Nitrze na Słowacji. w Londynie w Wielkiej Brytanii, a także na tzw. stoiskach narodowych na terenie polskich ambasad w Paryżu i Rzymie. Swoje ekspozycje firma miała także na znanych imprezach targowych w kraju. m.in. na Targach Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regio-nalia w Warszawie, jak i na terenie województwa podkarpackiego: Festiwal Podkarpackich Smaków" w Górnie czy Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych E KOG ALA w Rzeszowie.

ciastka Rzeszów

Strona korzysta z plików cookies i zapisuje pliki tymczasowe na Twoim komputerze. Pozostając na niej akceptujesz te warunki. Więcej TUTAJ.